Miért annyira népszerű az olasz konyha?

 • Blog
 • Miért annyira népszerű az olasz konyha?
Miért annyira népszerű az olasz konyha?

De miért népszerű az olasz konyha?

 

   Elég sokfelé jártunk már a világban, utazásaink során az ember igyekszik felvenni a hely, a város hangulatát, megkóstolni a helyi jellegzetességeket; megérteni és azonosulni egy-egy étellel. Az étel egy szubjektív dolog. Ízlik, nem ízlik, fantasztikus, éppen még elmegy, ettünk már jobbat is, rettenetes és a semmi extra kategóriákba általában az összes étel besorolható. Általában nem különösebben rajongunk a német konyháért, talán kicsit érthető okokból: miért is tennénk?. Ha egyáltalán ugye a bratwurst és a currywurst-on kívül van olyan, hogy német gasztronómia. Persze nem bántásiból éppen csak margószélen említve, ugyanis hadd kezdjem egy élménnyel.

   Senkinek nem kell bemutatnunk. A spagetti, a lasagne, a penne, a pizza, a paradicsom és a bazsalikom szinte önmagáért beszél. Ezek az olasz konyha alappillérei. Az olasz konyha egyszerűségét szemléltetve engedjenek meg most akkor egy személyes élményt. Olaszországot bejártam és végigettem északtól Szicília legapróbb csücskéig, talán többször is. A legjobb tészta élményem eddig (amúgy egy velencei pizzán kívül Olaszországban sehol nem ért még csalódás) azonban egy stuttgarti nívós olasz étteremhez kötődik. Szép magyar fordításban a sajtkerékben sült tészta lenne, de ez érdemel némi magyarázatot. Mindössze annyi történik, hogy egy kb. 20 kilós középen teknősre kivájt Grana Panado parmezán sajt (kerék) gurult mellém egy szervízkocsin, amibe a szakács egy lángoló folyadékon öntött (általában konyakkal flambírozva készül) és a lángoló folyadékot kevergetni kezdte a kivájt sajtban megolvasztva így körbe-körbe a sajt felszínét. A halványan csillogó megolvadt sajt „kráterbe” került a helyben a forró vízből kivett és lecsepegtetett forró tészta, amely a megolvadt parmezán sajttal összekeverve került a tányéromra. És ennyi volt. Illetve nem: még így 20 év után is itt van a számban az íze.

 

A lángoló parmezán sajt

 

   Annyi mindent írtak már és annyi mindent lehetne még írni az olasz konyháról, hogy igazából nehéz eldönteni, hogy mivel is kezdje az ember. Amit előjáróban mindenképpen megállapíthatunk az az, hogy szinte bármerre is jár az ember a nagyvilágban minden nagyobb városban találunk egy olasz éttermet, egy sarki pizzériát vagy egy hangulatos kis trattoriát.

   Nehéz lenne megfogalmazni, hogy mi is lehet a titok, hiszen ínycsiklandozó tésztái szinte minden nemzetnek vannak (elég csak megemlítenünk a mi káposztás- vagy krumplistésztánkat), lepényszerű kenyerek is fellelhetők több nemzet kínálatában is (naan-tól a tökipomposig). Ugyanakkor az is kétségtelen, hogy a jellegzetes paradicsom, bazsalikom, oregano és olívaolaj fűszerezés kifejezetten a mediterrán térség és azon belül is leginkább az olasz konyháihoz tartozik csak ennyire szorosan.

 

A szegények eledele

   Annyiban talán megállapodhatunk, hogy a legtöbb ország tradicionális helyi ételeit a szükség, a szegénység, az egyszerű, olcsó, könnyedén elérhető és sokáig eltartható alapanyagok hozták létre. Egy marék liszt, egy tojás, pár szem paradicsom, egy kis olívaolaj és némi érett paradicsom és máris a híres  spagehtti pomodoro tésztát eredményezi. Ha picit másképpen készítjük, más fűszereket is bevetünk, , hígabbra engedjük és tészta helyett akár tegnapi szikkadt kenyérből készült pirított kenyérkockákkal helyettesítjük, máris a Pappa al pomodoro világhíres fűszeres paradicsomlevesénél kötünk ki.

 

Pappa al pomodoro paradicsomleves

 

   Tehát a leghíresebb autentikus ételek a szegénységben, a nélkülözésben születtek. Nincs ez egyébként  másként a magyar konyhában sem. Példaként nyithatnánk a pásztortarhonyával, amely csupa olyan összetevőkből áll, amit a pásztor tudott magával vinni és akár hetekig is elállt a tarisznyájában: szalonna, hagyma, krumpli, kolbász, tarhonya, só és pirospaprika.

   Az olasz konyha népszerűsége talán tényleg a friss, minőségi (és ez pl. paradicsom esetében ez nem mindig esik egybe a tökéletes formákkal), de olcsó alapanyagokban és az elkészítés egyszerűségében rejlik. A termelés korszerűsítésével, a globális kereskedelmi- és logisztikai hálózat fejlődésével és az éghajlati változásoknak köszönhetően napjainkra minden olyan élelmiszer frissen elérhető kis hazánkban is, amellyel egy ízletes olasz ebéd könnyedén, gyorsan és mérsékelt költségvetés mellett némi odafigyeléssel otthon is könnyedén elkészíthető.

 

Olasz tészták: a pasta

   Persze nem egy nápolyi pizzáról beszélünk. Arról majd még elmélkedünk egy kicsit egy következő blog bejegyzésben részletesebben is. Leginkább a tésztákról. A „pasta”. Általánosságban olyan 25-35 különféle formájú tészta az, amely az olasz konyha alapját képezi, de egyes számítások szerint több mint 300! különféle tésztánál is több található meg az itáliai konyhák étlapjain (fontos megjegyeznünk, hogy nem készételekre gondolunk, hanem tészta formákra, méretekre, stb). Még ha csak a leghíressebbeket is említjük meg, akkor is jónéhány tészta közül válogathatunk, hiszen a spagetti (különböző számozott vastagságban, az üreges makaróni, a spagettoni, a penne, a tagliatelle, a parpadelle és a lasagna tészták mára minden bizonnyal minden konyhában megfordultak már.

 

Olasz tészta fajták

 

   Van egy ide nem tartozó (vagyis miért is ne tartozna ide?)  furcsa kis érdekessége a tésztáknak. És most anélkül, hogy mélyebben elmerülnénk a tészták világában tényleg csak a legismertebb különlegességet világítanánk meg egy pillanatra. Tételezzük fel, hogy tojásos tésztáról fogunk beszélni, ugyanaz a készítő, ugyanaz a kupac begyúrt tészta. És milyen érdekes: ugyanazzal a szósszal elkészítve egészen más íze lesz egy spagettinek, mint egy pennének és egészen más a hangulata egy taglietelle (ca. a szélesmetélt) is.

   Hogy milyen is az olasz konyha tömören: vég nélküli szenvedély. A színek és ízek megunhatatlan világa, az alapanyagok szinte végtelen tárháza, egy recept több száz változata egy fontos közös vonással: jól elkészítve mindegyik kivétel nélkül finom.


Új blogcikkek

 • Pizza recept, pizza készítés, pizzatészta
  A titkos pizzarecept

  Persze pizzát a legegyszerűbb csinálni. Pizzatészta, feltétek, kemence. Tulajdonképpen így van ez mindennel. Azt mondják, hogy az ördög a részletekben rejlik. Így van ez nálunk is, sz ...

  Olvassa tovább
 • San Marzano pizzaparadicsom
  Pizzaparadicsom

  Nem szeretnénk hatalmas értekezésbe fogni a pizzaparadicsom világáról, de miután minden pizza egyik nagyon fontos alkotóeleme, így azt gondoltuk, hogy megérne egy-két gondolatot mindenki

  Olvassa tovább
 • Pizza 3. kerület, pizzériák III. kerület
  Pizzériák a 3. kerületben

  Egy új és jó pizzéria talán minden városrészben elfér még. Mindig azt gondolná az ember, hogy minek, annyi van már mindenből (is), minek ide a III. kerületbe még egy pizzéria, nincs

  Olvassa tovább